Bauhaus Museum

In samenwerking met architect Wouter Hermanns heeft studio MRA een ontwerp gemaakt voor het nieuwe Bauhaus Museum in Weimar (Duitsland). De locatie stelde ons voor een interessante opgave. Eén kant van het museum ligt aan een park en eromheen zien we twee bebouwingsschalen: de kleine schaal van de woningen en de veel grotere schaal van het , in 1937 gebouwde Gauforum. Wat ons opviel aan het karakter van de bebouwing in Weimar is dat er veel gesloten bouwblokken zijn, met af en toe openingen die toegang bieden tot een binnenplaats. Sommige van deze binnenplaatsen zijn toegankelijk voor publiek en bieden de stad zo een speciaal type openbare ruimte waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Dit inspireerde ons om een gebouw te maken met een binnenplein dat omringd wordt door “bouwvolumes” met de schaal van de omliggende woningen. De openingen die ontstaan tussen de bouwvolumes bieden enerzijdstoegang tot dit binnenplein en anderzijds zicht op het park en de stad. In de bouwvolumes zijn de publieke en facilitaire functies van het museum gevestigd, zoals museumshop, café, auditorium, kantoren, garderobe en is tot slot het trappenhuis geplaatst.

De expositieruimtes bevinden zich op de eerste verdieping en liggen rondom het atrium dat licht brengt in het hart van het gebouw. De expositieruimtes zijn in een doorgaande route aan elkaar gekoppeld, en zo gemaakt dat ze makkelijk op verschillende wijzen in te richten zijn. Het gebouw is ontworpen in baksteen. Dit benadrukt het sculpturale karakter van het gebouw, en zorgt voor een duidelijk contrast tussen de open en gesloten delen.

Prijsvraag Bauhaus Museum Weimar
Opdrachtgever: Bauhaus Museum Weimar
Functie: museum
Grootte: 5000m2
Periode: 2013
Ontwerp: Studio MRA i.s.m. Wouter Hermanns
Status: prijsvraag