House LB

House LB is een bestaande woning gelegen aan de rand van de Overijsselse plaats Rijssen. Het heeft een prachtig uitzicht over het typische Twentse landschap. Studio MRA is gevraagd om een ontwerp te maken voor een uitbouw met ruimte voor een tuinkamer, slaapkamer en een badkamer. Het uitzicht gebruikten we als uitgangspunt voor ons ontwerp. Door de slaapkamer in de bestaande garage te plaatsen konden we de verschillende ruimtes in de breedte van de woning naast elkaar positioneren. Op deze wijze hebben zowel de tuinkamer als de slaapkamer toegang en zicht op de tuin.

De slaapkamer staat in open verbinding met de woonkamer door een gang langs de buitengevel. Door deze open verbinding loopt de glazen gevel daarmee door over de totale breedte van de woning, zodat het uitzicht vanuit alle vertrekken optimaal wordt beleefd. De gang kan worden afgesloten met een schuifdeur die ook dient als afsluiting van de kast. Ook biedt de gang toegang tot de badkamer, die als buffer ligt tussen de slaap- en de woonkamer. In de slaapkamer is het bestaande plafond verwijderd, waardoor een mooie hoge ruimte ontstaat die ervoor zorgt dat de slaapkamer als ruimer wordt ervaren.

De bestaande woning karakteriseert zich door het schuine dak en de dakrand in witgeschilderde rabatdelen. Deze dakrand gebruikten we in het ontwerp door deze door te trekken en te verbinden met de dakrand van het garagedeel. Daaronder ontwierpen we een glazen gevel met grote schuifdeuren die toegang bieden tot het terras en de tuin. Om de tuin ruimtelijk te laten ervaren, kozen we ervoor om het glas op de hoek zonder stijl ‘koud’ op elkaar te lijmen. We maakten de binnenvloer van grote tegels die doorlopen in het terras. Hierdoor ontstaat een natuurlijke overgang tussen binnen en buiten.

Verbouwing woonhuis Rijssen
Opdrachtgever: particulier
Functie: woon
Grootte: 100m2
Periode: 2017-heden
Ontwerp: Studio MRA
Status: gerealiseerd
Foto’s: Emile Willems