House OV

House OV is gelegen in Groenlo en kijkt uit op de oude vesting in die plaats. De bestaande woning was sterk verouderd en moest geheel worden gerenoveerd, en bovendien aan de achterzijde worden uitgebreid.
Om de schaal en het karakter van de bestaande woning niet aan te tasten heeft studio MRA ervoor gekozen om de nieuwbouw in contrast met de bestaande woning te ontwerpen. De kavel waarop de woning staat, bestaat uit twee delen,. Het eerste deel waarop de bestaande woning staat, ligt haaks op de dekenhooymanssingel.
De achtertuin, waar een boomgaard deel van uitmaakt, ligt niet helemaal in dezelfde lijn, maar is iets verdraaid. Deze verdraaiing was voor ons de aanleiding om de nieuwbouw in de richting van de achtertuin te verdraaien.

Zo hebben we ervoor gezorgd dat het uitzicht – anders dan voorheen – volledig op de tuin is gericht. Tussen de bestaande bouw en de nieuwbouw ontstaat er op deze manier een tussenruimte die als een wig openstaat. Doordat we in deze tussenruimte veel glas gebruikten, komt er veel extra daglicht in de keuken, de badkamer en de slaapkamer.

Het interieur van de begane grond is ontworpen als één grote ruimte Het toilet, de garderobe, de berging en de hoge keukenkasten zijn centraal in de ruimte geplaatst en fungeren als een ‘room devider’. De bovenverdieping bestaat uit drie grote slaapkamers, twee badkamers, een technische ruimte en een kleding- en waskast. De master bedroom is gesitueerd in de nieuwbouw. Doordat de buitengevel van deze kamer naar binnen loopt, ontstaat er ruimte voor een raam dat daglicht in de vide brengt. Deze vide geeft een extra ruimtelijke ervaring aan de tuinkamer.

De buitengevel en het dak van de nieuwbouw zijn uitgevoerd in Thermowood planken met drie verschillende breedtematen. Door het dak en de gevel in hetzelfde materiaal te ontwerpen, wordt het sculpturale karakter van de uitbouw versterkt en het contrast met de bestaande bouw vergroot. Goten en hemelwaterafvoeren zijn uit het zicht gehouden om de sculpturaliteit extra kracht bij te zetten. De betonnen vloer in de woning loopt door in het terras, waardoor een natuurlijke verbinding ontstaat tussen binnen en buiten.

Verbouwing woonhuis Groenlo
Opdrachtgever: particulier
Functie: woon
Grootte: 300m2
Periode: 2017-2018
Ontwerp: Studio MRA
Status: gerealiseerd
Foto’s: Emile Willems