House VE

House VE is een waterwoning die in samenwerking met architect Wouter Hermanns is ontworpen. De woning maakt deel uit van een drijvende woonwijk op Steigereiland in Amsterdam. De woningen zijn doormiddel van steigers verbonden met het vaste land. Over deze steigers lopen veel mensen. Om te zorgen voor zoveel mogelijk privacy voor de bewoners, wilden we daarom een woning ontwerpen die zich afsluit van de steiger en zich juist opent naar het water.

De kavelregels schreven voor dat we een woning mochten maken van 7×10 meter met drie bouwlagen, waarvan de bovenste verdieping voor de helft bebouwd mocht worden en het andere deel dakterras is. De onderste verdieping bestaat uit de slaapkamers en een ruime badkamer. De entree van de woning, en de woonkamer en keuken, zijn op de begane grond. Op de verdieping zijn er een studie- en entertainmentruimte, en is er toegang tot het dakterras.

De uitdaging was het woongedeelte af te schermen van de steiger, en zich te laten openen richting het water. Dat hebben we bereikt door de trap die de verdiepingen met elkaar verbindt, diagonaal in de woning te plaatsen. Een vide verbindt het woongedeelte ruimtelijk met de bovenste verdieping. In combinatie met een daklicht komt er extra veel daglicht de woning binnen. De gevel is ontworpen in horizontale latten van Western Red Cedar, die zorgen voor een gelaagd en verfijnd gevelbeeld. De steigerzijde van de woning is zo gesloten mogelijk; alleen de entree onderscheidt zich van het hout doordat de deur en de zijlichten van glas zijn. Voor het raam aan de steigerzijde lopen de latten door: zo is de inkijk minimaal, maar komt er wel voldoende daglicht binnen.

Aan de waterzijde hebben we de hoek open gemaakt, zodat je vanuit de woonkamer optimaal zicht op het water hebt. De gevel naar het dakterras is in twee delen ontworpen die van elkaar verspringen, waardoor er verschillende plekken ontstaan op het dakterras. De gevel is transparant en neemt dezelfde richting aan als de trap. Hierdoor, en door de gevel rondom volledig in Western Red Cedar latten te ontwerpen, benadrukken we het sculpturale karakter van de woning.

Nieuwbouw waterwoning Amsterdam
Opdrachtgever: particulier
Functie: woon
Grootte: 210 m2
Periode: 2013
Ontwerp: Studio MRA i.s.m. Wouter Hermanns
Status: gerealiseerd